Lost in Gravity 2019

Europe/Paris
Saint-Flour

Saint-Flour

Description

Precision observations of gravitational and electromagnetic signals from astrophysical sources provide a new arena to test the nature of gravity and other interactions in regimes virtually unexplored so far, raising fundamental questions and shedding new light on old problems. With this motivation in mind, we are organising a workshop to discuss unsolved problems related to strong gravitational phenomena and tests of gravity with current and future experiments. The workshop is organised in order to have few talks each day, and maximise the time for round tables and free discussions.

Participants
  • Adam Pound
  • Andrea Maselli
  • Andrei Frolov
  • Andrew Finch
  • Antoine Lehébel
  • David Hilditch
  • Enrico Barausse
  • Frederic Vincent
  • Johannes Noller
  • Karim Van Aelst
  • Laura Bernard
  • Michael Pürrer
  • Michela Mapelli
  • Miguel Zilhão
  • Nuno Santos
  • Raimon Luna
  • Robert Benkel
  • Silke Weinfurtner
  • Thomas Sotiriou
  • Vitor Cardoso
    • 9:00 AM 9:30 AM
      Welcome and registration 30m
    • 9:30 AM 10:30 AM
      Numerical simulations of compact objects as isolated and binary sources 1h
      Speaker: David HIlditch
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Challenges and prospects in modelling extreme-mass-ratio inspirals 1h
      Speaker: Adam Pound
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 1:30 PM 2:30 PM
      Theoretical and data analysis challenges raised by the LISA mission 1h
      Speaker: Enrico Barausse
    • 2:30 PM 3:30 PM
      Numerical and analytical approaches in modelling binary black hole sources 1h
      Speaker: Michael Pürrer
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Coffee break 30m
    • 4:00 PM 5:00 PM
      General discussion 1h
    • 9:30 AM 10:30 AM
      Alternative theories in the era of gravitational waves astronomy 1h
      Speaker: Thomas Sotiriou
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Constraining gravity with cosmology 1h
      Speaker: Johannes Noller
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 1:30 PM 2:30 PM
      Exotic compact objects and their astrophysical signatures 1h
      Speaker: Vitor Cardoso
    • 2:30 PM 3:30 PM
      Analog black holes and constraints on gravity theories 1h
      Speaker: Silke Weinfurtner
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Coffee berak 30m
    • 4:00 PM 5:00 PM
      General discussion 1h
    • 9:30 AM 10:30 AM
      Modelling the astrophysical evolution of black hole binaries 1h
      Speaker: Michela Mapelli
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Challenges for interpreting GRAVITY and EHT observations 1h
      Speaker: Frederic Vincent
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 1:30 PM 3:00 PM
      General discussion 1h 30m
    • 3:00 PM 3:30 PM
      Coffee break 30m